Nieuwsbrief | Januari 2022 | Smart lighting met Mymesh

januari 2022

Welkom bij onze eerste nieuwsbrief van 2022!

Deze nieuwsbrief staat in het teken van onze Smart Lighting techniek. We nemen je graag mee in twee van onze innovatieve projecten waar we de Smart Lighting techniek toegepast hebben:

  • Smart Lighting in Parkeergarage: Arnhem Central Station.
  • Smart LED in de tuinbouwsector: Vitarom.

Wij wensen je veel leesplezier! 

Voor meer informatie over Smart Lighting: Neem hier contact met ons op.

Smart Lighting in parkeergarages: Station Arnhem Centraal

Waarbij traditionele verlichtingssystemen in parkeergarages alleen aan of uit gaan, reduceer je met LED verlichting en ons licht besturingssysteem ruim 80% op het energie- en CO2-verbruik. Door middel van bewegingsdetectie wordt de LED verlichting in parkeergarages dynamisch gestuurd. 

De Mymesh Professional Wireless Light Control maakt grootschalige verlichtingssystemen in parkeergarages mogelijk. Bij één van de grootste parkeergarages in het centrum van Arnhem heeft Chess een top-of-the-line Mymesh smart building netwerk gerealiseerd met meer dan 2.000 armaturen en 120 sensoren voor 1.050 parkeerplaatsen. 

De verlichting in de parkeergarage wordt aangestuurd door onze draadloze en volledig automatische licht besturingssysteem Mymesh. In nauwe samenwerking met Trilux Lighting Solutions en de installateur ITN Installatietechniek is het project succesvol opgeleverd. De Trilux LED armaturen hebben een geïntegreerde Mymesh draadloze controller en bewegingssensor, waarbij de gegroepeerde lampen reageren op aan- en afwezigheid van beweging. 

Om de gebruikerservaring te optimaliseren zijn er door ITN lichtmetingen uitgevoerd om zo de optimale lichtcondities te bepalen. Zodoende is bij afwezigheid van bewegingen een lichtniveau van maar 20% en bij aanwezigheid een lichtniveau van 70% ingesteld. Deze techniek is mogelijk gemaakt door het gebruik van ons licht besturingssysteem MyMesh en heeft geleid tot een significante energiebesparing van 50%, waarbij ook nog een besparing is gerealiseerd door het gebruik van LED verlichting. Daarnaast zijn de oude TL-buis armaturen volledig gerecycled.

Voor meer informatie over de parkeergarage in Arnhem: Lees het volledige artikel hier

Slimme LED-groeilampen in de tuinbouw: Project Vitarom

Stel je een wereld voor waarin telers inzicht en controle kunnen krijgen over de verlichting van hun gewassen. Door het optimaliseren van het licht voor glastuinbouw en vertical farming wordt economisch de meest winstgevende productie van gewassen gerealiseerd. Met LED-groeilampen treedt de tuinbouw een nieuw tijdperk in van duurzame oplossingen voor beheersbare gewasgroei. Door de lichtintensiteit te optimaliseren met behulp van het Mymesh draadloze licht besturingssysteem, waarbij zowel daglicht als LED-groeilampen worden gebruikt, wordt de levensduur van het systeem verlengd en zo de energieverbruik en CO2-uitstoot verminderd. Draadloze lichtsturing is verreweg de eenvoudigste manier om geavanceerde regel functionaliteit toe te voegen aan bestaande en nieuwe installaties, omdat er zo min mogelijk nieuwe bekabeling nodig is. Met Mymesh is er geen beperking in het aantal groepen of het aantal LED-groeilampen in een groep of netwerk.

Vitarom Neurath was op zoek naar een nieuwe technologie die de LED-groeilampen in hun grote kas van 160.000m2 in Grevenbroich (Duitsland, nabij Düsseldorf) zou kunnen dimmen. De 3.200 door Tungsram, Hongarije geleverde armaturen, zijn inmiddels in bedrijf gesteld en worden aangestuurd door het Mymesh draadloze licht besturingssysteem. Elke LED-groeilamp heeft een Mymesh Micro BLC Industrial draadloze controller die bovenop het armatuur is gemonteerd en beide LED-drivers bestuurd. De 3.200 armaturen zijn verdeeld in zeven groepen zodat het mogelijk is delen van de kas apart te besturen. Elke groep kan met een muisklik worden gedimd om de juiste hoeveelheid licht voor de gewassen in de kas te realiseren. Hoe gaaf is dat?

Achter de schermen communiceert een speciale klimaatcomputer met onze Mymesh Modbus Server interface module. Deze Modbus-server wordt in het bereik van het Mymesh netwerk geïnstalleerd en ontvangt opdrachten van de klimaatcomputer. Deze koppeling maakt het mogelijk om externe computers of andere apparaten aan te sluiten op het Mymesh netwerk en vanuit één systeem te werken.

Slimme LED-groeiverlichting voor de glastuinbouw resulteert in:

  • Continue groeicycli gedurende het gehele jaar.
  • Homogeen lichtniveau door de gehele kas voor een uniforme snellere groei van het gewas.
  • Met een lichtregeling kan dynamisch de piekbelasting van het net worden verlaagd (peak load shaving).
  • Verminder het energieverbruik door de toepassing van LED en daglichtregelingen.
  • Aanpassen van het lichtniveau van de LED-groeilampen aan het biologische ritme van gewassen met behulp van dim schema’s of fade-tijden.
  • Verbouw verschillende soorten gewassen met verschillende lichtniveaus. Optimaliseer het lichtniveau per gewas toestand (zaailing/vegetatief/bloeiend).
  • Beheer stroomverbruik, inschakelstromen en terugleverprijs (teruglevering elektriciteit).

Voor meer informatie over de Smart Lighting toepassing in de tuinbouwsector: Neem hier contact met ons op.

Vacatures
Wil jij werken in een team dat voorop loopt op het gebied van innovatie en wil je samenwerken met innovators die groot durven te dromen?

Sluit je dan aan bij het Chess team!

Ontdek welke vacatures we voor jou beschikbaar hebben:

Klik hier voor alle vacatures

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd over onze laatste nieuws en updates!

Meld je nu aan

Gerelateerd nieuws

Mymesh wordt toegepast in professionele grootschalige omgevingen waaronder:

arrow-right