Nieuwsbrief | Februari 2022 | Slim investeren

februari 2022

Slim investeren, verduurzamen en direct besparen op energiekosten door middel van de EIA: Energie-investeringsaftrek. Graag presenteren we in dit nieuwsitem:

  1. Slim investeren: Mymesh en de Energie-investeringsaftrek (EIA).
  2. Wat is de EIA?
  3. Voordelen van investeren middels de EIA.

Slim investeren: Mymesh en de Energie-investeringsaftrek (EIA)

Met de energie-investeringsaftrek (EIA) stimuleert de belastingdienst investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Dit geldt voor licht besturingssystemen en ook Mymesh valt hieronder. Door ons onderzoek in de onderstaande drie projecten en de uitstekende resultaten, is Mymesh als licht besturingssysteem opgenomen op de Energielijst 2021 én 2022 van de EIA..

Benieuwd wat een besparing systeem voor verlichting middels de EIA voor jou kan betekenen?Neem hier contact met ons op voor advies.

Om als systeem in aanmerking te komen voor opname op de Energielijst moet het systeem voldoen aan een bepaalde terugverdientijd of rendementseis. Samen met de betrokken verlichtingsleverancier, installateur en opdrachtgever zijn er besparingsberekeningen van het licht besturingssysteem opgesteld en gevalideerd. Een interessante puzzel, omdat we natuurlijk op zoek zijn gegaan naar de besparing door het licht besturingssysteem!

Naast de aantallen armaturen, vermogens, bruto vloeroppervlak, bedrijfsuren en investeringskosten was vooral de analyse van het energieverbruik van voor en na renovatie van de verlichting van belang. Door onze opdrachtgevers is het energieverbruik over de periode 2018 – 2020 aangeleverd, waardoor we nauwkeurig het effect van de automatische lichtregeling voor zowel bewegingsdetectie als daglichtregeling konden bepalen van de volgende drie projecten:

  1. Parkeergarage in winkelcentrum Amstelveen (lees meer).
  2. Fabriek Vanderlande in Veghel.
  3. Historisch stadhuis Utrecht (lees meer).

De parkeergarage en de fabriekshal maken na de installatie van onze Mymesh oplossing gebruik van bewegingsdetectie en ondanks dat de lichtniveau’s zijn verhoogd, is er alsnog een besparing van respectievelijk 48% en 46% behaald. Het stadhuis maakt tevens gebruik van een daglichtregeling, die de besparing verder opschroeft tot 61%!

Meer lezen over de calculaties m.b.t. de besparingen van de projecten?
Klik hier.

Aan de hand van de drie cases is Chess toegevoegd als een geïntegreerd (draadloos) licht besturingssysteem aan de Energielijst voor grootschalige toepassingen in o.a. kantoren, fabrieken en parkeergarages.

Mymesh systemen kunnen worden gemeld onder code 210502 Besparingssysteem voor verlichting. Voor nadere informatie over de EIA;
zie de Energielijst 2022 op pagina 28 en 29.

De EIA: Energie-investeringsaftrek

Door middel van de EIA stimuleert de belastingdienst investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) publiceert hiervoor jaarlijks de Energielijst met bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA. De regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. Voor 2022 is er een budget van € 149 miljoen en daar kan jij van profiteren!

Meer weten over de EIA? Klik hier voor nadere informatie.

Voordelen van investeren middels de EIA

De EIA maakt het mogelijk en interessant voor bedrijven om te investeren in projecten waarvan het rendement pas over meerdere jaren wordt terugverdiend. Een kostenbesparing bijvoorbeeld wordt maandelijks terugverdiend over een looptijd. Door echter een gedeelte van de kosten af te trekken van de winst, is het nu wél aantrekkelijk om nu de investering te doen.

In het kort beschrijven we hier de voordelen van de EIA:

  • Financieel aantrekkelijk om een investering te doen.
  • Significant verlagen van het energieverbruik en bijbehorende energiekosten.
  • Verlagen van de fiscale winst, met gemiddeld 11% voordeel.
  • Sneller innoveren en duurzaam ondernemen.

Benieuwd wat een besparing systeem voor verlichting middels de EIA voor jou kan betekenen?

Neem hier contact met ons op voor advies.

Wil jij werken in een team dat voorop loopt op het gebied van innovatie en wil je samenwerken met innovators die groot durven te dromen?

Ontdek welke vacatures wij voor jou hebben:
klik hier

Einde van deze nieuwsbrief…
Tot volgende maand!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd over onze laatste nieuws en updates!

Meld je nu aan

Gerelateerd nieuws

Mymesh wordt toegepast in professionele grootschalige omgevingen waaronder:

crossarrow-right