Nieuwsbrief | April 2023 | Automatische werklicht-sturing met de Mymesh medewerkers tag

april 2023

De glastuinbouwsector is een sector die volop in ontwikkeling is, waarbij nieuwe technieken zorgen voor optimale gewasgroei en verlaging van het energieverbruik. Vitarom Neurath, een teler in Noordrijn-Westfalen, is een innovator die gebruik maakt van de nieuwste technologieën. De Mymesh Smart LED Grow Light-oplossing zorgt in de kassen voor een duurzame balans tussen opbrengst en energieverbruik. Hierdoor is autonoom telen binnen handbereik met plant sensor technologie en AI-toepassingen.

Gedurende de dag wordt de intensiteit van het rode licht in de kassen automatisch aangepast op de behoefte van het gewas. Dit zorgt aan de ene kant voor een optimaal licht recept, maar bij schemering of in het donker voor (1.) minder fijne arbeidsomstandigheden en (2.) het is lastig voor de medewerkers (plukkers) om de kleur (rijping) van een tomaat in te schatten. Medewerkers plukken daardoor ook groene, niet-rijpe, tomaten wat leidt tot productieverlies. Tijd dus voor een oplossing!

Proof of Concept

Voor Vitarom Neurath heeft Mymesh samen met Food Autonomy een succesvolle Proof of Concept uitgevoerd waarbij het doel was om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en het voor de medewerkers mogelijk te maken om de rijping goed in te schatten.

Bij de Proof of Concept wordt de verlichting in een straal rondom de medewerker geschakeld van rood naar wit op basis van de locatie met de Mymesh medewerkerstag. Hierdoor kan de medewerker gedurende schemering en in het donker in een wit verlichte omgeving werken die hem of haar in staat stelt goed in te schatten of een tomaat rijp is of niet. Loopt de plukker verder, dan verandert de kleur van de armaturen (buiten de straal) weer naar rood.

Bekijk hieronder de video:

De techniek

De lichtbesturing vindt plaats op basis van een fysieke tag die een medewerker met zich meedraagt. De tag bepaalt zijn locatie ten opzichte van de armaturen die een vaste locatie hebben op het Mymesh netwerk. Middels een vooraf ingesteld setpoint kan het Mymesh netwerk de eromheen liggende armaturen tijdelijk in een bepaalde straal veranderen naar wit, waardoor bewegingssensoren overbodig zijn.

Overige toepassingen

Overige toepassingen

Het besturen van het licht op basis van locatie is buiten de glastuinbouw ook mogelijk in andere sectoren waarbij personeelsleden lopen door een (groot) gebouw. Wij zien al vraag naar deze oplossing voor orderpickers in logistieke distributiecentra (mezzanines) bijvoorbeeld. Daarnaast kan het setpoint dusdanig ingesteld worden dat deze niet alleen de kleur verandert (rood → wit → rood), maar ook:

het licht aan en uit kan zetten,

de intensiteit kan aanpassen, of,

uiteindelijk ook track & trace informatie doorgeeft aan een dashboard.

Het licht volgt je…

Meer weten?

→ Meer weten over de Proof of Concept en de toepassing? Mail ons.

→ Meer weten over Vitarom Neurath? Bekijk de vernieuwde project pagina.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd over onze laatste nieuws en updates!

Meld je nu aan

Gerelateerd nieuws

Mymesh wordt toegepast in professionele grootschalige omgevingen waaronder:

arrow-right